Serangan bom ke atas anak lelaki PTI MPA membunuh dua orang di daerah Kachhi di Balochistan

Quetta: Dua daripada pengawal peribadinya terbunuh dan seorang lagi cedera parah dalam letupan bom ke atas konvoi bekas nazim daerah dan anak lelaki anggota dewan undangan wilayah PTI Sardar Khan Rand di kawasan Sunny Shoran di daerah Kache. Pegawai mendedahkan butiran pada hari Sabtu. ,

Pegawai berkata, letupan itu dilakukan oleh alat letupan buatan kawalan jauh. Tiada siapa yang segera mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Asisten Komisioner Dadar Fahad Shah Rushdi mengesahkan konvoi itu disasarkan di kawasan Sunni Shoran.

Beliau berkata, dua pengawal keselamatan terbunuh dan seorang cedera dalam letupan IED manakala Sardar Khan Rand terselamat dalam letupan itu. Beliau berkata, mangsa yang maut dan cedera telah dipindahkan ke ibu pejabat daerah.

Sardar Khan Rand ialah anak kepada ketua puak Rand dan MLA PTI dari Balochistan Sardar Yar Muhammad Rand.

Dawn.com melaporkan bahawa akaun itu telah disahkan oleh Pegawai Rumah Stesen Dadar.

MLA PTI mengesahkan kenyataan pegawai polis itu: “Konvoi anak sulung saya Sardar Khan Rande telah [disasarkan] dalam letupan itu. Walaupun orang lain dalam konvoi itu syahid dan cedera, dia tidak cedera.

Pegawai Levy berkata bahawa Khan dalam perjalanan konvoi dari kampung halamannya Sunny Shoran ke Quetta. Satu letupan berlaku dalam sebuah kereta di kawasan Nussman, mengakibatkan dua anggota keselamatan terbunuh di tempat kejadian dan seorang cedera.

Sebaik sahaja letupan dilaporkan, Levi dan anggota keselamatan lain tiba di tempat kejadian.

Pasukan keselamatan sedang menjalankan operasi mencari di kawasan itu untuk mengesan unsur-unsur yang terlibat dalam letupan IED kawalan jauh. Belum ada sesiapa yang mengaku bertanggungjawab atas letupan itu.

Ketua Menteri Balochistan Abdul Quds Basanzu menyatakan kebimbangannya terhadap pembunuhan Sardar Rant dan menyatakan kekesalan atas kematian dua anggota pasukan keselamatan.

Encik. Jurucakap ketua menteri berkata bahawa Basanju segera menghubungi Sardar Khan Rind dan mengutuk sekeras-kerasnya letupan bom dalam konvoi itu.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV