Set roket bercetak 3D pertama di dunia untuk penerbangan sulung

Washington: Roket cetakan 3D pertama di dunia akan dilancarkan dari Florida pada hari Sabtu.

Roket Terrain 1 dijadualkan berlepas dari Cape Canaveral pada hari Rabu, tetapi ditangguhkan pada saat-saat akhir kerana isu suhu propelan. Pelancaran baharu untuk roket untuk menghantar satelit ke orbit oleh permulaan ruang angkasa California Relativity Space dijadualkan pada hari Sabtu pada pukul 1 tengah hari. 4 jam

Pendarat 1 tiba di orbit Bumi rendah lapan minit selepas letupan, mengumpul data untuk membuktikan ia boleh menahan kesukaran lepas landas dan penerbangan angkasa lepas.

Menurut Relativiti, jika roket itu boleh mencapai orbit Bumi yang rendah, ia akan menjadi kenderaan yang dibiayai persendirian pertama yang menggunakan bahan api metana pada percubaan pertamanya.

Rupa bumi 1 tidak akan membawa muatan pada penerbangan pertamanya, tetapi roket itu akhirnya akan dapat meletakkan sehingga 2,755 paun ke orbit Bumi rendah.

Roket itu adalah 110 kaki panjang, 7.5 kaki diameter, dan 85 peratus daripada jisimnya, termasuk enjin, dicetak 3D daripada aloi logam.

Ia adalah objek cetakan 3D terbesar, menurut syarikat yang berpangkalan di Long Beach, yang bertujuan untuk mencetak 3D 95 peratus daripada roketnya.

Terran 1 akan dikuasakan oleh enjin ion menggunakan oksigen cecair dan gas asli cecair — “pendorong masa depan,” menurut Relativiti, yang akhirnya akan menggerakkan perjalanan ke Marikh. Roket Vulcan yang dibina oleh United Launch Alliance dan kapal angkasa SpaceX menggunakan bahan api yang sama.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV