Shehbaz meletakkan IMF kelewatan kesalahan di pintu Imran

ISLAMABAD: Perdana Menteri Shehbaz Sharif pada Sabtu menuduh ketua PTI Imran Khan menangguhkan perjanjian dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, manakala Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari meminta bantuan daripada institusi kewangan antarabangsa untuk menyelesaikan krisis kewangan.Minta bantuan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, Perdana Menteri Sharif berkata bantahan oleh bekas parti pemerintah itu adalah sebahagian daripada “rancangan Imran Khan untuk menggugat kestabilan negara”.

Bekas perdana menteri itu tidak mahu mengeluarkan rakyat daripada kemiskinan. Syarif berkata. Terdahulu, ketua PTI telah keluar daripada rancangan IMF, tetapi kini Imran Khan membantah di mahkamah dengan mengatakan bahawa dia telah mungkir janji.

Sementara itu, di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Bhutto Zardari meminta sokongan global untuk pembaharuan ekonomi di Pakistan. Beliau berkata kelewatan dalam perjanjian dengan IMF adalah “icing on the cake”.

Bilawal telah merayu kepada pemiutang antarabangsa untuk berehat dalam ‘masa yang amat sukar’. AS telah mencadangkan untuk menggandakan bantuan kewangannya kepada 82 juta dolar.

Menteri luar, yang berada di New York untuk mempengerusikan dua persidangan PBB mengenai wanita Islam dan Islamofobia, memberitahu sidang akhbar pada petang Jumaat bahawa negara itu sedang menghadapi “ribut krisis yang sempurna” dan perlu menamatkannya. Perlu bantuan dengan

Dalam satu soalan, Encik Bhutto Zardari mengakui kepada wartawan ini bahawa Pakistan sedang menghadapi “masa yang amat sukar” tetapi beberapa punca krisis di luar kawalannya.

“Terdapat realiti ekonomi yang teruk di seluruh dunia. Kami menderita kerana kami masih merasakan kesan ekonomi akibat pandemik Covid dan inflasi.” Dan kemudian kita mengalami kejatuhan ekonomi Kabul. Setahun yang lalu sebuah negeri yang berdaya maju dari segi ekonomi runtuh di sempadan kita (di sana) dan ia menjejaskan rantau ini.

Satu lagi sebab utama ialah perang di Ukraine yang memberi kesan besar kepada negara membangun termasuk Pakistan akibat kekurangan bahan api dan makanan serta inflasi.

“Selain itu, tahun lepas kami berdepan bencana cuaca dalam bentuk banjir, yang memberi kesan buruk kepada ekonomi kami,” katanya sambil menambah bahawa serangan pengganas di Peshawar dan Karachi Ia turut menjejaskan ekonomi negara. ,

Akhirnya, terdapat rundingan dengan IMF, yang telah berlangsung sejak itu dan masih belum berakhir. Ketidaktentuan ini juga mempunyai implikasi kewangan,” katanya.

Encik. Bhutto Zardari berkata Pakistan “menghadapi ribut krisis” dan keadaan ekonomi negara itu “tidak kurang daripada bencana”.

Beliau berkata, “Orang miskin yang paling terdedah dalam masyarakat Pakistan… paling menderita, jadi kami menggesa institusi kewangan antarabangsa untuk memberikan bantuan yang mencukupi kepada Pakistan untuk memberikan bantuan kepada rakyat kami.” Lakukannya.” .

Dalam pengumuman rasmi di Washington, pentadbiran Biden mencadangkan menggandakan pembiayaan fiskal Pakistan kepada $82 juta untuk FY24, berikutan rayuan untuk sokongan antarabangsa oleh menteri luar negeri pada mesyuaratnya di New York. Jumlah ini disediakan melalui bantuan kewangan. $39 juta dalam pembiayaan sehingga 2022.

“Bantuan kepada Pakistan meluaskan pembangunan ekonomi sektor swasta; mengukuhkan institusi demokrasi; dan menggalakkan kesaksamaan jantina dan pemerkasaan wanita,” kata Jabatan Negara AS.

Bantuan itu akan membantu negara pulih daripada banjir, meningkatkan bekalan tenaga dan meningkatkan kapasiti persediaan kecemasan, menurut cadangan belanjawan yang dihantar kepada Kongres pada hari Jumaat.

Pakistan boleh mendapat $17 juta untuk kawalan dadah dan penguatkuasaan undang-undang dan $3.5 juta untuk program pendidikan dan latihan ketenteraan antarabangsa. Kerajaan AS telah mencadangkan untuk memberi 32 juta dolar kepada Pakistan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Amerika Syarikat pada Khamis mengulangi komitmennya untuk bekerjasama dengan Islamabad bagi mengembalikan rakyat Pakistan ke landasan ekonomi yang mampan. Encik. Price berkata kerajaan di Islamabad sedang bekerjasama dengan IMF dalam agenda reformasi dan “kami menggalakkan Pakistan melakukan perkara yang sama.”

Anwar Iqbal di Washington turut menyumbang kepada laporan ini.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV