Shehbaz mesti mengeluarkan kenyataan dasar mengenai program nuklear, kata PTI

ISLAMABAD: Naib Presiden Kanan PTI Shah Mehmood Qureshi pada Ahad mengecam Menteri Kewangan Ishaq Dar kerana bercakap di Lok Sabha mengenai program peluru berpandu negara.

Minggu lalu, Encik Dar, bercakap di Senat mengenai rundingan berterusan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), menolak gesaan untuk meninggalkan program peluru berpandu nuklear jarak jauh dan menjelaskan bahawa Pakistan tidak mempunyai mandat. Apakah julat peluru berpandu yang boleh dilancarkan?

Ketika berucap pada sidang media itu, Shah Mehmood Qureshi berkata sekiranya Perdana Menteri tidak dapat mengeluarkan kenyataan dasar, mesyuarat tertutup boleh diadakan untuk membincangkannya.

Bekas Menteri Luar Encik Qureshi mendedahkan.

Tiada siapa yang berhak untuk menentukan jenis program nuklear yang kita patut ada, jenis peluru berpandu yang sepatutnya kita ada. Kami mempunyai senjata nuklear Asia Selatan dan keselamatan kami terjamin.

Dia menegaskan bahawa terdapat konsensus nasional mengenai aset nuklear dan bahawa dia akan melindungi mereka walaupun semasa berkuasa.

Terdahulu, semasa siasatan Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Senat AS, komander Centcom, Jeneral Michael E. Ditanya sama ada beliau mempunyai keyakinan terhadap dasar keselamatan nuklear Pakistan, Guerilla berkata: “Saya mempunyai keyakinan terhadap dasar keselamatan nuklear mereka.”

Senator Angus King meminta jeneral itu berkongsi penilaiannya tentang “prospek kestabilan semasa dan jangka panjang di Pakistan”. Katanya, dia mempunyai hubungan baik dengan COS Jeneral Munir. Beliau berkata bahawa bajet Pakistan, status ekonomi, situasi politik semasa dan persekitaran menentang keganasan adalah untuk kepentingan Pakistan.

Jeneral Gerila berkata “Taleban, TTP yang diketuai Pakistan” telah “meningkatkan operasi mereka dengan ketara” di sana sejak gencatan senjata baru-baru ini.

Anwar Iqbal di Washington turut menyumbang kepada laporan ini.

Dan, Disiarkan pada 20 Mac 2023

Asianload TV