Tahun persekolahan bermula di Afghanistan, tetapi tiada kelas diadakan

KABUL: Sekolah-sekolah di Afghanistan dibuka semula untuk tahun akademik baharu pada Selasa, tetapi pelajar belum bersedia untuk memulakan, kelas hilang dan beribu-ribu orang muda dihalang daripada menghadiri kelas.

Afghanistan adalah satu-satunya negara di dunia di mana kanak-kanak perempuan dilarang pergi ke sekolah menengah.

Pegawai Taliban telah menerima pakai tafsiran ketat Islam sejak berkuasa pada Ogos 2021 selepas tentera asing pimpinan AS menyokong kerajaan terdahulu.

Beberapa guru dan pegawai berkata bahawa jabatan pendidikan tidak membuat sebarang pengumuman awam berhubung pembukaan semula sekolah.

Guru Sekolah Menengah Lelaki Saidal Nasri, Muhammad Usman Attai berkata, surat yang diberikan Menteri Pendidikan untuk membuka sekolah itu telah diberikan kepada guru mulai hari ini dan pelajar tidak datang kerana pengumuman awam tidak diterima. bil kepada.

Di tujuh sekolah di Kabul, hanya beberapa guru dan pelajar rendah yang hadir, tetapi tiada kelas diadakan.

Sekolah juga telah dibuka semula di wilayah termasuk Herat, Kunduz, Ghazni dan Badakhshan, tetapi tanpa bilik darjah. Pegawai menganjurkan program di sekolah lelaki di Kabul untuk menandakan permulaan tahun persekolahan baharu.

Permulaan tahun persekolahan baharu pada hari Selasa bertepatan dengan Tahun Baru Parsi Nowruz, yang disambut secara meluas di Afghanistan sebelum Taliban kembali berkuasa tetapi kini dianggap “haram” oleh pemerintah baharu negara itu.

Taliban telah mengambil alih segala-galanya.

Berjuta-juta belia kekurangan akses ke sekolah menengah.

“Taleban merampas segala-galanya daripada kami,” kata Sadaf Haidari, 15, dari Kabul. Saya sedih dan hancur.

Tina Rahimi yang berusia lapan belas tahun akan memulakan darjah 12 tahun ini, tetapi dia terperangkap di rumah semasa abangnya menghadiri kelas.

Rahimi berkata, saya dan abang saya pernah pergi ke sekolah bersama-sama setiap hari tetapi kini saya pergi sendirian. “Saya berazam untuk melihat dia pergi ke sekolah sehingga kebenaran diberikan.”

Larangan terhadap pendidikan menengah perempuan berlaku beberapa jam selepas Kementerian Pendidikan membuka semula sekolah perempuan dan lelaki pada Mac tahun lalu.

Pemimpin Taliban – yang telah menghalang wanita daripada pendidikan universiti – telah berulang kali berkata mereka akan terbuka kepada gadis hanya jika “syarat” dipenuhi, daripada menerima wang kepada mengikuti garis Islam.Sehingga kepada pembaharuan kurikulum. Sekolah menengah akan dibuka semula.

Masyarakat antarabangsa telah menjadikan hak wanita untuk mendapat pendidikan sebagai syarat penting dalam rundingan untuk menyokong dan mengiktiraf kerajaan Taliban.

Tiada negara secara rasmi mengiktiraf Taliban sebagai pemerintah yang sah di Afghanistan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyifatkan Afghanistan sebagai “negara paling zalim di dunia” di bawah pimpinan kerajaan Taliban dari segi hak wanita.

Misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Afghanistan (UNAMA) pada hari Selasa menggesa pihak berkuasa untuk menarik balik sekatan ke atas pendidikan kanak-kanak perempuan.

“UNAMA menyeru pihak berkuasa pelaksananya untuk menarik balik semua dasar diskriminasi terhadap wanita dan gadis,” kata misi itu di Twitter.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV