‘Tidak boleh ditolerir’: PM Shehbaz mengutuk sekeras-kerasnya kempen ‘dibiayai asing’ menentang tentera, COAS di luar negara

Perdana Menteri Shehbaz Sharif pada hari Isnin mengutuk sekeras-kerasnya “kempen kejam” terhadap Tentera Pakistan dan Panglima Tentera Jeneral Asim Munir dan menggesa warga Pakistan di luar negara untuk meninggikan suara mereka menentangnya.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, telah dikatakan bahawa tindakan terhadap Panglima Besar adalah tidak boleh diterima dan satu konspirasi terhadap syarikat itu.

Beliau berkata bahawa warga Pakistan di luar negara sedang menyebarkan ‘politik toksik’.

Perdana menteri merayu kepada warga Pakistan yang patriotik yang tinggal di luar negara untuk meninggikan suara mereka menentang “propaganda tajaan asing” dan tidak menjadi sebahagian daripada konspirasi sedemikian.

Perdana Menteri Shehbaz berkata dalam kenyataannya bahawa pemimpin PTI dan bekas Perdana Menteri Imran Khan telah mengheret institusi kerajaan dan kepala mereka dalam politik jahatnya terhadap Perlembagaan.

Beliau mengarahkan Menteri Dalam Negeri mengambil tindakan terhadap mereka yang berkempen menentang rakyat di negara ini.

“Tindakan undang-undang yang tegas harus diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab atas kekacauan, rusuhan dan pemberontakan di Pakistan,” kata perdana menteri.

Beliau berkata bahawa kempen menentang COAS adalah satu-satunya agenda musuh negara, yang menurut perdana menteri adalah “panglima tentera pertama yang dilantik secara merit di Pakistan”.

Kemudian dalam tweet, Perdana Menteri Shehbaz berkata: Kempen kebencian yang dilancarkan oleh PTI terhadap Panglima Tentera Darat Asim Munir atas seruan Imran Niazi harus dikecam sekeras-kerasnya.

“Orang ini sangat terdesak untuk kuasa Niazi tidak seperti sebelum ini dan cuba memudaratkan negara dan melemahkan angkatan tentera kita dan kepimpinan mereka,” katanya.

Pengumuman PMO dibuat sehari selepas ratusan rakyat Amerika Pakistan mengharungi angin sejuk dan pahit di luar Rumah Putih untuk menuntut penamatan tindakan keras kerajaan terhadap Imran.

“Penubuhan mesti menyedari kesilapannya,” kata seorang penunjuk perasaan semasa protes. Seorang lagi penyokong PTI berkata: “Sudah tiba masanya untuk pemerintahan awam mengambil alih.”

Pengumuman perhimpunan itu menyeru masyarakat antarabangsa menghentikan pencabulan hak asasi manusia yang dilakukan oleh kerajaan di Pakistan, menamatkan “keganasan” oleh agensi keselamatan dan mengadakan pilihan raya yang bebas dan adil di Punjab. Hentikan gangguan terhadap lawan politik melalui KP penuh, tangkapan, kes palsu, tarik balik semua kes bermotifkan politik, hentikan pencabulan kebebasan akhbar, hentikan tindakan polis terhadap penunjuk perasaan aman dan semua Pekerja politik harus ditangkap atas tuduhan remeh dan palsu, keselamatan yang sewajarnya harus diberikan kepada Imran. Makanlah dan bawalah orang-orang yang zalim itu ke muka pengadilan.

Fawad berkata, PTI menghormati Panglima Tentera Darat.
Tidak lama selepas pengumuman Perdana Menteri Shehbaz, ketua PTI Fawad Chaudhry berkata pengumuman itu bertujuan mewujudkan keretakan antara rakyat dan tentera, menyebabkan kedua-duanya “berperang” dan Pergerakan Demokratik Pakistan (PDM). “terpaksa dibuka.” Peras ugutnya “boleh diteruskan”

“PTI mengucapkan tahniah kepada Panglima Tentera Darat sekarang. Kami mahu menyokong Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya [Tentera] dalam menjalankan pilihan raya untuk memperbaiki persekitaran [politik] di negara ini,” katanya di Twitter.

Kemudian bercakap kepada wartawan di Lahore, Fawad Chaudhry berkata bahawa apabila sistem ketua tentera lemah, tentera lemah dan akibatnya negara menjadi lemah.

Beliau berkata, PTI dan negara berharap COAS menerima permintaan pemerhati pilihan raya dan menganggap pilihan raya secara aman sebagai satu-satunya penyelesaian kepada masalah negara.

Katanya, PTI tidak pernah berkempen menentang Panglima Tentera Darat dan tidak berhasrat berbuat demikian. Kami menghormati itu.

Asianload TV