Wartawan Bol News Siddique Jan ditangkap dalam kes keganasan Kompleks Kehakiman: polis

Polis Islamabad pada hari Selasa berkata wartawan Pal News Siddiqui Jan telah ditangkap atas tuduhan keganasan dan merusuh di luar premis mahkamah semasa perbicaraan kes Tosha bekas Perdana Menteri Imran Khan.

Pada hari Sabtu, berlaku pertembungan selama sejam antara aktivis PTI dan Polis Ibu Kota apabila FJC tiba untuk menghadiri perbicaraan kes Tosaka.

Ketua Biro Saluran Televisyen Pol News Islamabad John telah ditangkap oleh polis dari pejabatnya semalam dan dibawa ke lokasi yang tidak diketahui dengan menaiki kenderaan persendirian.

Seorang pegawai polis memberitahu Dawn semalam bahawa satu kes mungkin akan didaftarkan terhadapnya atas arahan pegawai kanan.

Dalam video yang dikongsi di media sosial, John meminta penyokong PTI melepaskan peluru gas pemedih mata ke arah polis di FJC, lapor Dawn.

Dalam perkembangan terkini, polis berkata Jana ditahan di balai polis CTD berhubung serangan dan pendudukan kompleks kehakiman itu.

“Sadiqi Jan akan dihadapkan di mahkamah dalam masa terdekat,” kata ICT dalam tweet.

Pada hari Isnin, John menggunakan Twitter untuk mendedahkan ketulenan video yang didakwa itu.

Dalam tweetnya, Maryam menuduh Nawaz dan Muslim League-N menyebarkan maklumat yang salah di media sosial. Dia berjanji untuk memberikan bukti yang akan “menghilangkan naratif palsu” yang diciptanya, mitos yang sering menjadi bumerang bagi mereka yang menciptanya.

Dia meminta pengguna menghantar kepadanya pautan profil orang yang menggunakan video untuk membuat dakwaan palsu. John berkata bahawa dia mahu menghantar notis FIA kepada semua orang, termasuk naib presiden PML-N.

Polis ibu negara pada Ahad mendaftarkan FIR terhadap ketua PTI Imran Khan dan berpuluh-puluh yang lain di balai polis CTD kerana didakwa menyerang anggota polis dan mencipta huru-hara di luar premis mahkamah persekutuan.

Tuduhan ini termasuk seksyen 148 (merusuh, memiliki senjata maut), 149 (setiap ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang melakukan kesalahan dalam melaksanakan tugas awam), 186 (menghalang penjawat awam dalam melaksanakan tugas awam), 353 ( serangan atau jenayah) dan tugas penjawat awam. Liabiliti untuk ketidakpatuhan, 380 (rompakan dsb.), 395 (hukuman kerana merompak), 427 (kerugian lima puluh rupee akibat ribut), 435 (kerugian rupee 100 akibat kebakaran atau bahan letupan) Kanun Keseksaan Pakistan, 440 (kecederaan diikuti dengan kematian) atau rusuhan) dan 506 (hukuman kerana ugutan jenayah).

Asianload TV