Xi, Putin meraikan hubungan menjelang ‘perjalanan damai’ ke Moscow

Xi Jinping dan Vladimir Putin memuji kekuatan pakatan mereka ketika pemimpin China itu pergi ke Moscow pada hari Isnin untuk sidang kemuncak dengan presiden Rusia yang diperangi di peringkat antarabangsa.

Xi menyifatkan lawatannya sebagai “perjalanan persahabatan, kerjasama dan keamanan”, tetapi Barat telah mengkritik China kerana sokongan lembut dan perlindungan diplomatik terhadap perang Rusia di Ukraine.

“Saya berharap dapat bekerjasama dengan Presiden Putin untuk menerima pakai pendekatan baharu terhadap hubungan,” tulis Xi dalam artikel yang ditandatangani dalam akhbar Russia Gazette.

China telah cuba menggambarkan dirinya sebagai neutral dalam konflik Ukraine, dan kementerian luar negerinya berkata minggu lalu bahawa Beijing akan memainkan peranan yang membina dalam mempromosikan rundingan damai antara Kiev dan Moscow.

Putin mengalu-alukan keputusan Beijing mengenai Ukraine, berkata hubungan China-Rusia berada pada tahap “tinggi sepanjang masa” dan bersedia untuk memainkan “peranan membina” dalam menamatkan konflik.

Lawatan Xi akan menjadi kusyen untuk Putin yang cemas, yang melawat bandar Maripol, Ukraine pada hari Ahad untuk wilayah yang dirampas dari Kiev selepas Moscow menyerang pada Februari 2022.

Pertemuan Xi diadakan selepas Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk Putin atas tuduhan jenayah perang berhubung pengusiran haram kanak-kanak Ukraine.

Beijing berkata pada hari Isnin bahawa ICC harus mengelakkan “politik dan standard ganda” dan menghormati imuniti ketua negara.

Jurucakap Kementerian Luar Wang Wenbin memberitahu taklimat tetap bahawa mahkamah harus “mengekalkan kedudukan objektif dan saksama” dan “menghormati imuniti ketua negara di bawah undang-undang antarabangsa.”

Beliau berkata bahawa penyelesaian kepada konflik Ukraine adalah “perbincangan dan rundingan”.

Baik China mahupun Rusia tidak menandatangani Statut Rom yang menubuhkan ICC.

Persahabatan ‘tiada sempadan’
Xi, yang melanggar tradisi bulan ini untuk memulakan penggal ketiganya sebagai presiden, menyifatkan Putin sebagai “kawan lama.”

Beijing dan Moscow telah rapat sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan perkongsian “tanpa sempadan” yang berfungsi sebagai penampan diplomatik terhadap Barat.

Daripada melihat perang berterusan Moscow di Ukraine sebagai kempen tekanan yang diketuai AS terhadap Rusia, China telah meminta pengantaraan “neutral” dalam konflik itu.

Pada Februari, Beijing mengeluarkan kertas kedudukan 12 perkara yang menyeru semua negara menghormati dan merundingkan kedaulatan wilayah mereka.

“Tiada negara harus memerintah sistem antarabangsa,” tulis Xi dalam media Rusia pada hari Isnin.

Beliau berkata bahawa China akan sentiasa mengekalkan pendirian objektif dan neutral mengenai merit isu ini dan secara aktif mempromosikan rundingan damai.

Pendirian Beijing telah mendapat kritikan dari Barat, yang mengatakan China menyediakan perlindungan diplomatik untuk perang mulut Moscow.

Beliau berhujah bahawa cadangan China adalah berat pada prinsip besar tetapi ringan pada penyelesaian praktikal.

AS berkata minggu lalu bahawa tawaran China akan mengukuhkan “kemenangan Rusia” dan memberi peluang kepada Kremlin untuk bersedia untuk serangan baharu.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata pada hari Jumaat bahawa kami tidak menyokong gesaan untuk gencatan senjata pada masa ini.

“Kami pastinya tidak menyokong gesaan PRC untuk gencatan senjata untuk menguntungkan Rusia pada pertemuan di Moscow,” katanya merujuk kepada nama rasmi negara itu, Republik Rakyat China.

Washington menuduh Beijing menimbangkan eksport senjata ke Moscow – dakwaan yang dinafikan sekeras-kerasnya oleh China.

‘Perspektif baharu’
Penganalisis mengatakan bahawa tindakan Xi Jinping tidak mungkin membawa kepada penyelesaian kepada perang di Ukraine.

Tetapi lawatannya akan diawasi dengan teliti oleh ibu negara Barat.

Wall Street Journal melaporkan bahawa Xi Jinping mungkin merancang untuk bertemu dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky buat kali pertama sejak permulaan perang.

Zelinsky berkata beliau akan mengalu-alukan perbincangan dengan rakan sejawatannya dari China.

Yuri Ushakov, penasihat dasar luar utama Putin, memberitahu agensi berita Rusia bahawa pertemuan bersemuka dan makan malam “tidak rasmi” dijadualkan pada hari Isnin sebelum perbincangan Xi dan Putin pada hari Selasa.

Kremlin berkata mereka akan “memasuki era baharu perkongsian komprehensif dan hubungan strategik yang kukuh (kedua-dua negara)” serta menandatangani deklarasi bersama mengenai kerjasama ekonomi Rusia-China menjelang 2030.

Asianload TV